HAJDINALISZT
400G
A hajdinaliszt igen sokoldalúan felhasználható táplálék, emellett kiemelkedő élettani hatásokkal is rendelkezik, így a reform és gluténmentes konyha egyik nélkülözhetetlen alapanyaga, sütéshez, főzéshez, sűrítéshez..
A hajdina (Fagopyrum esculentum) másnéven pohánka, tatárka, haricska, vagy kruppa, egy eredetileg Ázsiából származó növény. Botanikailag a keserűfűfélék családjába tartozik, tehát nem gabonaféle. A hajdina fő tápanyaga a szénhidrát, aminek nagy része keményítő (kb. 55-75%) és élelmi rost (kb. 17-20 %). A magas rosttartalom a helyes bélműködést segíti elő.
Ahogy a számtalan tájnyelvi változata is mutatja, hazánkban is évszázadok óta ismert és termesztett növény. Több száz éves feljegyzések tanúsága szerint főként kása és leves készült belőle, de Simai Kristóf piarista szerzetes XVIII. századból fennmaradt, kézzel írt receptgyűjteményében például a véres hurka alapanyagául szolgált.
Természetes módon gluténmentes, így az arra érzékenyek is fogyaszthatják.
A hajdinaliszt kiváló gluténmentes lisztalternatíva kenyerek, péksütemények egyéb édes és sós tészták készítésénél. Karakteres, enyhén savanykás ízű, így érdemes egyéb lisztekkel vagy keményítővel keverve alkalmazni.