I. osztályú Csípős Fűszerpaprika Őrlemény
Különleges minősítésű.
MAGYAR TERMÉK.
Csípős!
Dél-Alföldön, a kiskunság/ szegedi régióban termesztett fűszerpaprikából készült, I. osztályú fűszerpaprika, mely kíválóan oldódik minden ételben, ezért rendkívül jól szinez és kevesebb is elég lehet belőle .
A fűszerpaprika-őrlemény, más néven őrölt fűszerpaprika vagy pirospaprika a közönséges paprikából készült finomra őrölt por állagű őrlemény. Jellegzetes a magyar konyhában, de a magyar gasztronómián kívül több más ország konyhája is használja.
A paprikát, mint fűszert a 18. században kezdte el általánosan használni a magyar konyha, ekkortól vált a pörköltek jellegzetes alapanyagává is. A pörköltalaphoz a fűszerpaprika-őrleményt sertészsírban pirított vöröshagymához adják, így a paprika jellegzetes szín- és ízhatása egyedi, különleges módon oldódik ki.
A klasszikus felosztás szerint a magyar fűszerpaprika-őrleményeket az érzékszervi tulajdonságok, a fizikai, a fizikai-kémiai, illetve a kémiai jellemzők alapján a következő minőségi csoportokba (minőségekbe) sorolták:
– különleges
– csemege
– édesnemes
– rózsa
A csípősség osztályozása:
– ha az őrlemény kapszaicintartalma nem haladja meg a 100 mg/kg-ot, csípősségmentes,
– ha az őrlemény kapszaicintartalma 100–200 mg/kg között van, enyhén csípős, magyaros ízű és jellegű,
– ha az őrlemény kapszaicintartalma meghaladja a 200 mg/kg-ot, akkor csípős ízű.